Naslovna Sport Predsjednik FIFA-e: Zapad licemjeran, treba da se izvinjava 3.000 godina

Predsjednik FIFA-e: Zapad licemjeran, treba da se izvinjava 3.000 godina

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - FIFA President Press Conference - Main Media Center, Doha, Qatar - November 19, 2022 FIFA president Gianni Infantino during a press conference REUTERS/Matthew Childs

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino održao je eksplozivnu konferenciju za medije uoči starta Mundijala u Kataru i rekao je da je licemjerno da evropske zemlje govore o ljudskim pravima u Kataru.
Upućivane su brojne kritike, prije svega na račun smrti migrantskih radnika tokom priprema za SP, ali i tretmana LGBT populacije.

„Danas imam snažna osjećanja – osećam se kao Katarac, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gay, kao migrantski radnik, kao osoba s invaliditetom“, na taj način je Švajcarac počeo obraćanje.

„Ja sam Evropljanin. Za ono što smo mi širom svijeta radili 3.000 godina, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina prije nego što dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine tih ljudi, mogu da stvore legalne kanale – kao što je Katar učinio – da određeni broj tih radnika može da dođe u Evropu i da radi. Dajte im budućnost i nadu. Teško mi je da razumijem kritike. Moramo da investiramo u te ljude, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost. Mnogo toga nije savršeno, ali za reforme i promjene potrebno je vrijeme“, rekao je Infantino i dodao:

„Jednostrana moralna lekcija Zapada je licemjerna. Pitam se zašto niko ne prepoznaje napredak koji je ovde napravljen od 2016. godine. Nije lako da primam kritike za odluku koja je donesena prije 12 godina. Katar je spreman, ovo će biti najbolje svjetsko prvenstvo u historiji. Ne moram da branim Katar, oni mogu sebe da brane, ja branim fudbal. Naravno da nisam Katarac, Arapin, Afrikanac, gay, migrantski radnik ili osoba s invaliditetom, ali osjećam se kao oni jer znam šta znači biti diskriminisan kao stranac u tuđoj zemlji – bio sam dijete migrantskih radnika, moji roditelji su radili u teškim uslovima“.

Osvrnuo se Infantino i na odluku da na stadionima ne bude prodaje alkohola, donijetu samo dva dana pred start SP-a.

„Ako je to najveći problem koji imamo za SP, onda ću odmah da dam ostavku i da idem na plažu da se opustim. Bit će mnogo fan zona u kojima će alkohol moći da se kupi. Mislim da ćete preživjeti ako ne pijete pivo tri sata. Pogotovo što su ista pravila u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Škotskoj. Ovdje je to velika stvar jer je ovo muslimanska zemlja? Ne znam zašto… Pokušali smo, i zato je odluka kasno donesena, pokušali smo da vidimo da li je moguće“.

Mundijal počinje utakmicom Katar – Ekvador od 17:00 po srednjoevropskom vremenu u nedjelju.