Naslovnica Biznis Projekt EU4Business Recovery omogućio nova zapošljavanja

Projekt EU4Business Recovery omogućio nova zapošljavanja

Osim podrške razvoju bh. privrede, projekt EU4Business Recovery omogućio je novo zapošljavanje za određeni broj ljudi, istaknuto je na dvodnevnoj konferenciji “Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023”, kaja je otvorena danas u Sarajevu.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini poručio je da EU ostaje posvećena pomaganju oporavka bh. privrede na putu ka održivom rastu i boljim radnim mjestima za građane.

Precizirao je da je u protekle tri godine projekt EU4Business Recovery, vrijedan 13,7 miliona eura, pomogao da bude sačuvano 1.000 radnih mjesta i otvoreno najmanje 100 novih.

-Oko milion eura dodijeljeno je za pet razvojnih partnerstava i na taj način osnovano je 130 novih biznisa – rekao je Vannini.

Koordinatorica Međunarodne organizacije rada u BiH Lejla Tanović izjavila je da su kroz spomenuti projekt uspjeli da poboljšaju i ojačaju poduzetnički ekosistem u BiH.

Dodala je da ih ohrabruje da je otvoreno 137 novih radnih mjesta, a posebno je važno što je od toga 56 posto žena – poduzetnica.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić naveo je da je kroz projekt više od 650 građana Sarajeva dobilo stručnu podršku u razvoju poslovnih poduhvata, a direktno je podržano i 129 biznisa.

-Visoke standarde i očekivane rezultate rada sada doživljamo kao svoju obavezu i nastavljamo pozicionirati Sarajevo kao poduzetničkog lidera u BiH i šire – naglasio je Mandić.

Konferenciju organizuju Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u okviru projekta EU4Business Recovery koji finansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.