Naslovna Top vijesti Propali pregovori s Elektroprivredom, rudari najavili štrajk

Propali pregovori s Elektroprivredom, rudari najavili štrajk

Pregovori između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji završeni su juče bez dogovora, a rudari su za 22. decembar najavili generalni štrajk.

Sindikati rudara tražili su povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada za 11 odsto – sa 2,70 na 3,00 KM, povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM, te da linearno povećanje plata iz maja, u iznosu od 230 KM, ostane i dalje na snazi.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić rekao je poslije sastanka da su rudari ostali pri svojim zahtjevima, kao i “Elektroprivreda”, te da se nisu mogli usaglasiti.

“Ovim je, najvjerovatnije, završena priča o postizanju dogovora o novom kolektivnom ugovoru”, istakao je Husić.

On je najavio da bi do kraja sedmice trebalo da bude održana sjednica Upravnog odbora Sindikata na kojoj će se odrediti naredni koraci, a da će prijedlog biti da se 22. decembra stupi u generalni štrajk u rudnicima u Federaciji BiH.

“Nije realno očekivati da u ovom trenutku dođe do preokreta, jer nećemo pristati na nešto što ne postoji u kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH. Znači, ne pristajemo na razdvajanje rudara i radnika u elektroprivrednoj djelatnosti”, rekao je Husić.