Naslovna Top vijesti RAK: Pojašnjenje u vezi sa postupcima prema FACE TV

RAK: Pojašnjenje u vezi sa postupcima prema FACE TV

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) donijela je odluku o obustavi postupka protiv FACE TV-a zbog ‘sporne’ izjave koju je izjavio Senad Hadžifejzović u programu uživo.

Draško Milinović, generalni direktor RAK-a 30. oktobra je izjavio da je po službenoj dužnosti pokrenut postupak protiv Face televizije, uz najavu da će se “ići ka najvišoj mogućoj kazni” jer je Senad Hadžifejzović, navodno, u programu pitao gosta treba li “ubiti” Milorada Dodika.
Shodno pokrenutom postupku, RAK je donio odluku sa sljedećim zaključkom: “Slijedom prethodno navedenih ovlaštenja, Agencija je po službenoj dužnosti, a u skladu sa odredbama čl. 30. i 31. Pravilnika, provela preliminarni postupak protiv FACE TV u vezi sa programom ‘Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem’ od 29.10.2022. godine, te, na osnovu stručnog mišljenja/vještačenja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH (AFIVBiH) koja nije mogla pouzdano utvrditi da je izgovorena riječ iz preliminarnih navoda Agencije, utvrdila da nema osnova za pokretanje glavnog postupka, o čemu je obaviješten FACE TV.”
Pored toga, u odluci se navodi da je Agencija protiv iste TV stanice, nakon provedenog preliminarnog postupka u pogledu sadržaja emitovanog dana 4.11.2022. i 5.11.2022. godine, pokrenula glavni postupak zbog potencijalnog kršenja osnovih principa i općeprihvaćenih standarda pristojnosti, o čemu je obaviješten nosilac dozvole.