Naslovna Sport Raskrinkao mračne tajne Mundijala, završio u tamnici: “Muče ga fizički”

Raskrinkao mračne tajne Mundijala, završio u tamnici: “Muče ga fizički”

Ne postoji bolja riječ za ono kroz šta je prolazio mladić koji je otkrio mračne tajne Mundijala nego teror.
Insajder koji je odavao informacije (na engleskom “whistleblower“) bio je utamničen nakon što je iznio niz informacija o užasnom postupanju prema radnicima na stadionima Svjetskog prvenstva.

Veče prije početka turnira je bio mučen, objavila je njegova porodica.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava “FairSquare“ objavila je pismo porodice Abdulaha Ibhaisa, nekadašnjeg menadžera medija u Vrhovnom komitetu Katara, koja je optužila FIFA za “prećutnu ravnodušnost“ zbog ignorisanja njegovog slučaja.

“FairSquare“ je pozvao radnu grupu Ujedinjenih Nacija sa namjerom da se umiješa u oslobađanje Ibhaisa koji je već tri godine utamničen.
Njegova porodica je objavila pismo koje je navodno poslao prije četiri dana na u njemu stoji “da živi u potpunoj tami u samici nakon što je bio fizički napadnut“ kao kazna zbog toga što je doprinio snimanju dokumentarca “Katar: država ili strah?“. Kao jedna od metoda mučenja je klima koja je odvrnuta na najjače, a pisalo je i:

“On je u ćeliji od dva puta jedan metar sa rupom u zemlji koju koristi kao šolju i temperature su gotovo na nivou smrzavanja. Ranije je dobio modrice nakon napada čuvara i sve vrijeme drhti jer ledeni vazduh nikada ne prestaje“, dok je Ibhais dodao “Da je jedva malo odspavao u poslednjih četiri dana“.

Ibhais je utamničen jer u trenutku kada Vrhovni komitet Katara planira da negira da su radnici na Mundijalu bili uključeni u štrajk koji je brojao od četiri do šest hiljada ljudi. Ibhais je pronašao 200 radnika na stadionima “Education City“ i “Al Bayyt“ koji nisu imali vodu za piće i koji nisu isplaćeni četiri mjeseca. Katarske vlasti insistiraju da je Ibhais prevarant, da je udaljen sa pozicije 2019. godine, a da je prevare vršio na društvenim mrežama Mundijala, ali je “FairSquare“ to demantovao.

Nikolas Mekgihan iz “FariSquare“ je pojasnio da je Ibhais direktno kontaktirao FIFA.

“On je poslao poruku direktno članovima FIFA tima za ljudska prava. U jednom trenutku su oni samo nestali. Oni su ga napustili – ne postoji bolja riječ – i nakon toga više nije imao komunikaciju sa njima“, rekao je McGeehan.