Naslovna Top vijesti SDA KOJA JE GODINAMA POVEĆAVALA PLATE DANAS PREDLAŽE DA SE SMANJE PLATE...

SDA KOJA JE GODINAMA POVEĆAVALA PLATE DANAS PREDLAŽE DA SE SMANJE PLATE POLITIČARIMA

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas će razmatrati prijedlog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Prijedlog zakona dostavio je Klub SDA u Predstavničkom domu sa prijedlogom da se on razmatra po osnovnom postupku.

Razlog za donošenje zakona je utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama od one najviše do najniže kako je određeno nacrtom budžeta BiH za 2023. godinu kojim bi osnovica za obračun plata iznosila 630 KM.
Takvo povećanje značilo bi da će radnici sa najmanjim koeficijentom imati povećanje plate od 114 KM, dok bi dužnosnici poput članova Predsjedništava BiH dobili još 1.000 KM povećanja plate.

Prijedlog je usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali njegove principe nije podržala Komisija za finansije i budžet te će oni Zastupničkom domu dostaviti negativno mišljenje.

Komisija je jučer zadužila Vijeće ministara da prilikom donošenja budžeta BiH za 2023. godinu eventuano donese i odluku o povećanju osnovice za obračun plata te u institucijama BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi odgovarajuće izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH za 2023. godinu.
Uz to bi Vijeće ministara trebalo donijeti i prateće odluke kojima bi se onemogućilo nesrazmjerno povećanje plata imenovanih i izabranih zvaničnika u institucijama BiH sa najvišim platama, te dodatno uravnotežili iznosi plata svih budžetskih korisnika u državnim institucijama.