Naslovna Globus Sjedinjene Američke Države zabranile opremu kineskih kompanija: Neprihvatljivi rizik za nacionalnu sigurnost

Sjedinjene Američke Države zabranile opremu kineskih kompanija: Neprihvatljivi rizik za nacionalnu sigurnost

Ovaj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) zabranila je
uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer, kako je navedeno, predstavljaju neprihvatljivi rizik za američku nacionalnu sigurnost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je saopćila da je donijela konačne odluke kojima također zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke kompanije Hytera Communications.
Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

Huawei nije želio komentirati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.

Podsjetimo, ta komisija je u julu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržali su najnovije odluke.