Naslovna Globus Snažna oluja u SAD-u, palo blizu dva metra snijega, najgore stiže. Dvoje...

Snažna oluja u SAD-u, palo blizu dva metra snijega, najgore stiže. Dvoje mrtvih

HAMBURG, NY - November 18: Heather Ahmed uses a shovel to dig a path next to a vehicle after an intense lake-effect snowstorm impacted the area on November 18, 2022 in Hamburg, New York. Around Buffalo and the surrounding suburbs, the snowstorm resulted in up to four feet of accumulation, and additional snowfall is forecast for the weekend. John Normile/Getty Images/AFP (Photo by John Normile / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rana zimska oluja s tzv. efektom jezera u petak je nanijela jak snijeg na dijelove zapadne države New York, uz prijavljena najmanje dva smrtna slučaja, prekide putovanje te očekivanje da će se “ledeni prah” povećati tijekom vikenda.
Oluja, koja je puhala s jezera Erie i Ontario, nanijela je do 1,5 metra i više snijega, a vlasti su priopćile “kako se čini da su smrtni slučajevi posljedica srčanog udara zbog prenaprezanja tijekom čišćenja snijega u teško pogođenom okrugu Erie”.

Kako su temperature padale, prva velika snježna oluja u regiji ove sezone pojavila se u četvrtak i pojačala u noći na petak, puno prije početka zime 21. prosinca.

Oluja s efektom jezera izazvala je sporadične nalete jakih oborina tijekom dana, zatrpavši neka područja snijegom od nekoliko stopa, a očekuje se da će potrajati do nedjelje, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Do petka navečer, meteorološka služba izvijestila je o 1,7 metara snijega izmjerenom u selu Orchard Park u okrugu Erie, 25 kilometara južno od Buffala.