Naslovnica Magazin Šok na sudu: De Niro izgubio spor, mora bivšoj asistentici platiti više...

Šok na sudu: De Niro izgubio spor, mora bivšoj asistentici platiti više od milion dolara

Kompanija Roberta De Nira mora platiti bivšoj zaposlenici 1,2 miliona dolara zbog tvrdnji o rodnoj diskriminaciji i odmazdi.

Odlukom porote okončana je višegodišnja pravna bitka između legendarnog američkog glumca i Graham Chase Robinson koja je počela nakon njene ostavke u De Nirovoj kompaniji Canal Productions.

Robinson tužbom tražila je za 12 miliona dolara, navodeći da je bila zlostavljana, ponižavana, nedovoljno plaćena i tretirana kao De Nirova “uredska žena”.

Međutim, porotnici nisu presudili da je glumac lično odgovoran u građanskoj parnici.

Robinson je bila na De Nirovoj platnoj listi 11 godina. Angažirana kao njegova lična asistentica 2008., kasnije je unaprijeđena u potpredsjednicu proizvodnje i finansija u kompaniji.

Međutim, nakon što je dala otkaz 2019., podnijela je tužbu za “emocionalnu patnju i povredu ugleda”, tvrdeći da je često davao “vulgarne, neprikladne i rodno obilježene komentare” i dodjeljivao joj “stereotipno ženske” zadatke.

De Niro je insistirao je na tome da nikada nije bio zlostavljač. Iako je priznao da je ponekad bio loše volje, negirao je optužbe.

Njegov Canal je podnio protutužbu za šest miliona dolara, optužujući je za zloupotrebu sredstava kompanije, krađu imovine i prijenos više od 450.000 dolara u zrakoplovnim kilometrima na njen lični račun.

Međutim, nakon osam dana svjedočenja i pet sati vijećanja, porota nije utvrdila da je Robinson odgovorna za bilo koju Canalovu tvrdnju o finansijskim malverzacijama.

Robinson je viđena kako se smiješi dok je odluka izricana i grli svoje advokate, javio je Associated Press.