Naslovnica Top vijesti Sve o šefici koja je pod značkom MUP-a KS vodila kriminalnu grupu...

Sve o šefici koja je pod značkom MUP-a KS vodila kriminalnu grupu za prodaju lažnih vozačkih dozvola “HASIBA ZAVRŠI SVE”

Zloupotrebom položaja i primanjem dara za 123 osobe obezbjedila vozačke dozvole, a posredstvom grupe za 57 osoba.
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv organizovane grupe koja je pribavila vozačke dozvole za 180 osoba, koje nisu imale položen vozački ispit, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđena je protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića.

Optuženi se terete za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima iz optužnice, Hasiba Zajković, viši referent za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizovala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Ramiz Topalović, Nermin Sejdić, Mite Hasim i Redžep Gaši.

Zajkovićeva i članovi grupe su za oko 180 osoba, koje nisu imale položen vozački ispit, pribavili vozačke dozvole.

Hasiba Zajković je zloupotrebom položaja i primanjem dara za 123 osobe obezbjedila vozačke dozvole, a posredstvom grupe za 57 osoba.

U nekim slučajevima je u dosije vozača Hasiba Zajković ulagala krivotvoreno uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili krivotvorene inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe, u drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i krivotvorene dokumentacije.

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažovali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM.

Na ovaj način Hasiba Zajković i članovi grupe za organizovani kriminal su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029 KM, a novac dijelili međusobno.

U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložio sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga, identifikovalo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobile vozačku dozvolu, na koju nisu imale pravo.