Naslovna Biznis SVJETSKO TRŽIŠTE Veliki pad cijena nafte

SVJETSKO TRŽIŠTE Veliki pad cijena nafte

Zalihe goriva u Sjedinjenim Državama povećane su za 3,1 milion barela, navodi se u podacima američke Administracije za energetske informacije. Analitičari su očekivali rast zaliha za samo 383.000 barela

Cijene nafte pale su za više od četiri procenta, dok Grupa sedam razmatra ograničavanje cijene ruske nafte, te nakon što su zalihe goriva u Sjedinjenim Državama porasle više nego što se očekivalo.
Barel brent nafte za isporuke u januaru pojeftinio je za 3,47 dolara i sada košta 84,89 dolara, a barel sirove nafte u Sjedinjenim Državama pojeftinio je na 77,63 dolara.

Zalihe goriva u Sjedinjenim Državama povećane su za 3,1 milion barela, navodi se u podacima američke Administracije za energetske informacije. Analitičari su očekivali rast zaliha za samo 383.000 barela.

“Na cijene je dodatno uticala informacija da članice Grupe sedam razmatraju da ograniče cijenu ruske nafte na 65 do 70 dolara po barelu”, rekao je jedan evropski zvaničnik.
Taj nivo je u ovom trenutku veći od cijene po kojoj se ruska nafta prodaje na tržištu. Barel sirove ural nafte trenutno košta između 62 i 63 dolara.