Naslovna Top vijesti Tajna restoranske salvetice – Ko je misteriozni tajkun iz Živinica: Hodža je...

Tajna restoranske salvetice – Ko je misteriozni tajkun iz Živinica: Hodža je prijatelj dva lidera

Elzina Pirić kaže kako je Abdurahman Hodžić na ubrusima pisao iznose za koje bi poslanici glasali u korist SDA, te da sad “završava posao” za Dom naroda FBiH
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković nedavno je optužio predsjedavajućeg odlazećeg saziva Predsjedništva BiH i lidera Demokratske fronte Željka Komšića da radi prljav posao za SDA, da okuplja predsjednike drugih političkih stranaka, vodi ih famoznom tajkunu iz Živinica koji je zadužen za formiranje vlada na svim nivoima, posebno u TK-u. Konaković je javnosti ponudio i prepiske, a o malverzacijama u Tuzlanskom kantonu, gdje je SDA već dogovorila vlast sa DF-om, za naš list je govorio i zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić, naglasivši kako se uporedo s demokratskim procesom formiranja vlasti odvija i mešetarenje SDA po TK-u.

KRIVIČNA PRIJAVA

Ekipa O kanala je jučer u Živinicama i provjerila ko je tajkun koji vlada iz sjene. Famozni tajkun iz Živinica je, kako prenosi O kanal, Abdurahman Hodžić, poznatiji kao Hodža. Građani Živinica nisu bili raspoloženi odgovarati na pitanje o ovom živiničkom biznismenu.

Po završetku posla sa Suljkanovićem i Alićem, priča se kako Hodža radi na kupovini još dva glasa za koaliciju SDA-DF

– Znate li ko je Abdurahman Hodžić?

– Znam.

Je li istina da on vedri i oblači u Živinicama?

– Ništa, ne mogu reći ništa, ne znam ništa.

– Ne znam, sad prvi put da čujem.

– Hodža? Nisam čuo za njega.

A ko je Abdurahman Hodžić dobro zna Elzina Pirić, nekadašnja Hodžićeva stranačka kolegica.

– Čovjek koji se voli predstavljati kao prijatelj stranke. Tako je prijatelj SDA, a i prijatelj dva lidera, političke opcije DF i SDA, govori Elzina Pirić, predsjednica PDA, prenosi O kanal.

Konaković je nedavno kazao da postoje fotografije koje dokazuju sastanke Hodžića i Komšića, a do kojih smo došli i mi. Pirić navodi da Abdurahman Hodžić ne krije blizak odnos sa Komšićem, štaviše, o tome često govori u društvu. Najveći uticaj Hodžić ima u Tuzlanskom kantonu, smatra Pirić, što i ne čudi budući da je centralni skup SDA ove godine pred izbore imala upravo u Živinicama. PDA je podnijela i krivičnu prijavu zbog, kako su naveli, kupovine zastupnice Jasmine Lugavić.

– U restoranu na ubrus je napisao 250.000 KM cifru da Jasmina Lugavić ne glasa za smjenu Vlade TK-a Denijala Tulumovića i to smotao i dao njenom suprugu Šabanu. Pošto se gospodin Lugavić malo nećkao, bilo mu je to malo, Abdurahman je kazao da je vratio salveticu i rekao da je ponuda istekla. Godinu kasnije je Jasmina Lugavić glasala za. Pitam se koja je cifra tada pisala na salvetici, ističe Elzina Pirić.
SAKUPLJAČ GLASOVA

Prelazak dva zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića u skupštinsku većinu koju okuplja SDA u TK-u, Pirić smatra poslom koji je “završio” upravo Hodžić.

– Sad se dao u angažman da kupi sve što se može kupiti i da pribavi većinu u Domu naroda FBiH, da SDA ne bi ostala izvan vlasti, tvrdi Pirić.

Kontaktirali smo i Hodžića na nama poznat broj telefona, ali se nije javljao na naše pozive. Hodžić je vlasnik građevinske firme HIH Živinice, koja dobro kotira na poslovima koje raspisuju javne institucije u Tuzlanskom kantonu.