Naslovna Top vijesti Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv pet osoba: Tereti se da su oštetili...

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv pet osoba: Tereti se da su oštetili državni budžet za više od 2 miliona KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba za koje se sumnja da su oštetili državni budžet za više od 2,5 miliona KM.
Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini. Troje optuženih su službenici i odgovorne osobe u UIO BiH.

Optužnica je podignuta protiv:

Kukobat Željka, rođenog 1962. godine u Glamoču, državljanina BiH i Srbije

-Jamedžija Momirke, rođene 1960. godine u Foči, državljanke BiH i Srbije

Manojlović Slobodanke, rođene 1965. godine u Banja Luci, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH,
Lončar Lidije, rođene 1959. godine u Bužimu, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH
Kulenović Nedima, rođenog 1955. godine u Banja Luci, državljanina BiH, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UIO BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od marta 2007. godine pa do 19.03.2013. godine, Kukobat Željko u svojstvu vlasnika i direktora pravnog lica “SIMA” d.o.o Aleksandrovac- Laktaši, organizirao grupu ljudi, a kojoj grupi su pristupili Jamedžija Momirka, direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te uposlenici UIO BiH i to: Manojlović Slobodanka i Lončar Lidija, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, te Kulenović Nedim, šef Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka, koji su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH.

U optužnici se navodi da su, optuženi Kukobat Željko kao organizator, a Jamedžija Momirka kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Optuženi Manojlović Slobodanka, Lončar Lidija i Kulenović Nedim, terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice, u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje i kojim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovo pravno lice, odnosno njegovog vlasnika Kukobat Željka na temelju neplaćenog poreza u iznosu od 2.758.558,00 KM te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela: Kukobat Željko i Jamedžija Momirka krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH, a Manojlović Slobodanka, Lončar Lidija i Kulenović Nedim krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi iz člana 224. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu potvrdio.

Ranije tokom dana, Sud BiH je donio rješenje i u odvojenom predmetu šefici Uprave za indirektno oporezivanje BiH Jeleni Majstorović i drugima o određivanju pritvora od najduže mjesec.

Pritvor je određen i Radenku Popoviću i Stevi Saviću koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda, navodi Press.