Naslovna Top vijesti U BIH SKY APLIKACIJU KORISTILO 2.000 OSOBA, OD TOGA 150 VISOKO POZICIONIRANIH...

U BIH SKY APLIKACIJU KORISTILO 2.000 OSOBA, OD TOGA 150 VISOKO POZICIONIRANIH FUNKCIONERA

Uskoro se, možda čak i vrlo brzo, u Bosni i Hercegovini očekuje i prva optužnica bazirana na Sky aplikaciji.

Ta aplikacija uzima sve više maha – hapse se i policajci i tužioci i političari. Osam tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine radi na predmetima sa Sky i ANOM aplikacijama, a predmeti se odnose na organizovane kriminalne grupe i povezanost sa narkostrukturama u zemljama regiona, Evrope i svijeta. No, iako je Sky aplikacija dovela do razotkrivanja brojnih kriminalnih grupa ali i ubistava – sada se sve glasnije priča o validnosti dokaza iz Sky aplikacije, piše BHRT.
Tužilaštvo BiH radi na više od 10 predmeta koji se odnose na Sky aplikaciju a narednih dana očekuje se podizanje prve optužnice, nakon čega će javnosti biti jasnije o kakvoj količini ozbiljnosti i obimnim predmetima je riječ.
Dokazi u predmetima pribavljeni su putem međunarodne pravne pomoći i međuinstitucionalne saradnje i naravno da su vjerodostojni dokazi, koji se već koriste u postupcima u zemljama EU i regiona. Na temelju ovih dokaza, već su određivane mjere pritvora i mjere zabrane u predmetima u BiH, tako da se ovi dokazi procesno već koriste.

Mračne tajne koje krije Sky aplikacija mogle bi naići na velike probleme, budući da bi se cijeli proces mogao razvodnjiti i odužiti pa čak dovesti i do pada sky optužnica. U Evropi je to već slučaj – četiri suda odbacila su dokaze prikupljene putem sky aplikacije. I u Bosni i Hercegovini se o tome počelo sve glasnije pričati. VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada u srijedu organizuju pravosudni forum na kojem će se kako je rekao predsjednik VSTV-a u intervju za glas Amerike razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije.
“U pravosudnoj zajednici i javnosti uveliko se špekuliše da li nalazi iz ove dvije aplikacije, odnosno presretnute komunikacije, mogu biti zakoniti dokazi. Ta odluka će biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno”, rekao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH.
“Mislim da je proteklo i dosta vremena za ove neke koji csu osumnjičeni da će se ići sa podizanjkem otužnice od sgtrane tužilaštva. Jako je to bitno da s epospreme stvar i u okviru pol agencija i inače u okviru svih insitucija ovdje i jest provlem što su privatizirane državne institucije i na neki na način policijskih agencija ali opet tvrdim i da je velika većin političkih dužnosnika”, kaže Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Koliko je razotkrivanje sky aplikacije bio tehnički izazov govori i činjenica da se na više od 30 različitih jezika komuniciralo u okviru ove aplikacije. U Bosni i Hercegovini do sada je ovu aplikaciju koristilo više od 2 hiljade osoba povezanih sa kriminalom i korupcijom, od toga 150 visoko pozicioniranih funkcionera. U našoj zemlji uhapšeno je više od 100 osoba, a u Evropi taj broj premašuje cifru od hiljadu osoba.