Naslovna Top vijesti Unuka Alije Izetbegovića se fotografisala pored jelke pa se našla na udaru...

Unuka Alije Izetbegovića se fotografisala pored jelke pa se našla na udaru kritika

SARAJEVO – Nađa Berberović-Dizdarević, unuka ratnog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, obračunala se na društvenim mrežama sa kritičarima, zbog toga što je objavila fotografije pored jelke i čestitala Božić po Gregorijanskom kalendaru.

“Srećan i radostan Božić”, napisala je ona, na šta su usledile brojne negativne reakcije od kojih i jedna na Twitteru koja glasi:

“Jesi li ponosna, Nađa? Najžešće jugobalije bale za tobom i tvojim LGBT božićnim načinom života”.

U reagovanju na negativne komentare, Nađa je navela da je riječ o “toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj veri samo Bog sudi čovjeku”.

“Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam”, navela je ona.

Istakla da je sa svojim prijateljima i komšijama uvijek slavila i slaviće Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike.

“Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudićemo se da ga vaspitamo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek”, navela je.

Onima kojima koji su joj pominjali djeda, poručila je: “Vi mog rahmetli djedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime. Nematre prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli”.

Za početak, predložila im je da, kako je navela, prelistaju njegovu knjigu “Islam između Istoka i Zapada”.

Navela je da je njen djed Alija Izetbegović bio kosmopolita u pravom smislu te reči i da je sebe nazivao “evropskim muslimanom”.

“Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere”, upitala je između ostalog unuka Alije Izetbegovića.

Onima koji su je kritikovala poručila je da prvo počište očistite ispred svoje avlije.

“Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhameda: ‘Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani'”, napisala je Nađa.