Naslovna Top vijesti Užas kod Lukavca: Usmrtila novorođenče i ostavila ga na deponiji

Užas kod Lukavca: Usmrtila novorođenče i ostavila ga na deponiji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona identifikovali su majku osumnjičenu da je počinila čedomorstvo, odnosno da je sredinom oktobra usmrtila svoju tek rođenu djevojčicu i ostavila je na deponiji Huskići kod Lukavca.
Ovo je za Oslobođenje potvrđeno u tuzlanskom Tužilaštvu, gdje ističu da je na njihov prijedlog Općinski sud u Lukavcu osumnjičenoj odredio jednomjesečni pritvor.

– Radi se o 19-godišnjakinji koja se tereti da je u porodičnoj kući u Lukavcu sredinom oktobra ove godine rodila živu bebu te da je u određenim okolnostima u kojima je ostavila dijete došlo do smrti gušenjem. Obdukcijom je utvrđeno da nije bilo tragova fizičkog nasilja nad bebom, pojasnili su nam u Tužilaštvu, gdje dodaju da je osumnjičena identifikovana i uhapšena 5. novembra. Ističu da su u toku različite istražne radnje i vještačenja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt novorođenčeta.

Isti medij nezvanično saznaje da će u narednom periodu biti obavljeno psihijatrijsko vještačenje 19-godišnjakinje.

– Ona je bila u veoma teškom stanju nakon poroda. Imala je, najvjerovatnije, postporođajnu depresiju. Kada je rodila dijete, mislila je da je mrtvo, zbog čega se i onesvijestila. Kada je došla svijesti, uzela je bebu, u panici je stavila u kesu i odnijela na deponiju, saznajemo od izvora bliskog istrazi.

Bebu su, podsjetimo, pronašli mještani naselja Huskići. Odmah su pozvali policiju, a vozilom Hitne pomoći tijelo bebe je prevezeno u bolnicu u Tuzlu, gdje je obavljena obdukcija. Napomenimo da se i dalje traga za osobom koja je 5. septembra prošle godine bacila novorođenče u Vrbas u Bugojnu.