Naslovna Biznis “VELIKI” GAZDA ODLUČIO POMOĆI SVOJIM RADNICAMA: OD DANAS NA RADNOM MJESTU IMAJU...

“VELIKI” GAZDA ODLUČIO POMOĆI SVOJIM RADNICAMA: OD DANAS NA RADNOM MJESTU IMAJU I STOLICU

Da radnici u uslužnim djelatnostima, naročito u sektoru trgovine, često bivaju žrtve nepovoljnih uslova za rad, prekovremenog rada, potplaćenosti, neplaćenog rada praznicima i sl. nije nepoznanica i često je predmet pisanja brojnih sindikata koji ove teme nastoje prikazati javnosti i barem na taj način izboriti se za bolje uslove rada.

Međutim, slučaj koji je obznanjen našoj redakciji jedan je od onih za koje ne možete vjerovati da postoji u 21. stoljeću piše Crna-Hronika.
Gazda je kao pomoć radnicima odlučiti stupiti, ni manje ni više nego stolice na koje mogu sjesti i raditi za kasom. Radnici su stolice dobili nakon nekoliko mjeseci insistiranja i molbi za istima što je apsurd kakav se rijetko viđa pa i u Bosni i Hercegovini.

Stolice su postavljene u marketima širom Republike Srpske kao što su Istočno Sarajevo, Derventa, Banja Luka, Nova Topola, Kozarac, Prijedor, Brod i drugi gradovi u kojima svoje poslovnice ima Kort.

Iz kompanije Frukta trejd, koja je vlasnik KORT marketa nisu komentarisali ovu odluku.
“Kort market uklanjam sa #CrnaLista jer su promjenili odnos prema radnicima, a i na kraju nakon toliko inicijativa i pisanja da se radnicima olakša rad na kasi u marketima napokon dodjeljene stolice. Sve se može postići ako postoji dogovor.

Na Crnoj Listi Poslodavaca Republike Srpske je osvanula slika stolice u Kort marketu.

Kort marketi su se nalazili na Crnoj Listi zbog malih plata i nehumanih uslova rada njihovih uposlenika. Nakon pisanja članova na grupi i svih saznanja Kort Market je promijenio politiku.

Uvidio je svoje propuste, kao i ostali matketi te počeli na unapređenju poslovanja i samog odnosa prema radnicima. Samim time Kort je uklonjen sa Crne Liste.
Svaki poslodavac koji učini isto će biti uklonjen, mi moramo poboljšati odnos radnik-poslodavac jer kako god se okrene jedni bez drugih ne mogu.

“Poštujte radnike i neće biti problema”. 😉” – izjavio je Dražan Pejaković borac za radnička prava u Bosni i Hercegovini.
Šta kažu komentari na Facebook-u?

“Sve dok se kod nas ne razdvoji rad i nerad, bude važno ko je čiji i ko je kome nešto!nikad neće biti bolje! Radila sam u prehrani 10 godina i gledala kako dobri radnici odlaze zbog neradnika na kraju i sama dala otkaz! U svim branšama se mora doćo na nivo da se vrednuje rad a kod nas teško da ćemo to dočekati!!!

“Ja sam radila u buticima gdje su bile postavljene stolice, ali niko od zaposlenih nije smio sjesti, ali eto bile su tu kako bi kupci vidjeli koliko nam je garda obziran. Samo kažem. Za Kort ne znam.
“To je možda samo stavljena stolica da tu stoji. Možda one i dalje ne smiju da sjednu…”

“Je*es stolicu kako se poslodavci ponašaju kad se ne vidi i ne čuje kad se priča u četiri oka i ostalo a mi pričamo o stolici. PlatiT će oni tu stolicu platom svojom i zbog jedne stolice ono su sada extra firma? Borite se za prava radnika zagarantovana ustavom i Zakonom o radu a ne jednom jeftinom stolicom”

” pa samo sam komentarisao o stolici. Znam da će to radnici platiti tu stolicu ”

“A plate, šikaniranje? Da li i dalje umanjuju plate u januaru, februaru i martu jer po njihovom tada nema posla? Da li daju otkaze djevojkama kada se udaju jer će rađati djecu? To kad sve ispitaš, onda briši sa #crneliste.”

“Sad se sjetili nakon toliko godina da cijenite radnika!!!”
“Kad je počeo da gubi radnice, sad daje sve od sebe ,sad stolice, sutra veća plata”
“Lijepo je to čuti. Bila sam kratko tamo, jako loše iskustvo. Visoka, plava mislim da se, zove Daliborka, nisam.sigurna grozan odnos prema radniku, galamila je svaki dan, ponižavala, u Kortu Derviši. Baš mi je drago ako se stanje poboljšalo u korist radnika.”