Naslovna Top vijesti VISOKE TEMPERATURE ZRAKA I AEROZAGAĐENJE UZROCI RAZLIČITIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

VISOKE TEMPERATURE ZRAKA I AEROZAGAĐENJE UZROCI RAZLIČITIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

Visoke temperature za ovo doba godine i zagađen zrak, stvaraju uslove za pojavu različitih zdravstvenih tegoba, respiratorni simptomi – bronhitis, stomačne tegobe – entero virusi, upravo su tegobe sa kojima se najčešće, izuzev hroničnih bolesnika, javljaju pacijenti u Ambulantu porodične medicine „Tika“ u Moštru.

Pacijenti sa pomenutim tegobama su svih uzrasta.

„U ovoj ambulanti liječe se djeca od 6 godina, primjetili smo povećan broj tih mađih pacijenata, kako radim i dežure vikendom , dva vikenda prije, od 44 pacijenta čak 40 su bila djeca. Dakle, djeca su puno češće sa stomačnim i respiratornim tegobama. Nadalje, visoke temperature i zagađenost zraka uzočnici su zdravstvenih problema i kod zdravih , a pogotovo kod hroničnih bolesnika. Savjetujem da se boravak na otvorenom skrati što je moguće više, pokušati da se obaveze obavljaju u dijelovima dana kad nema magle.“, kaže nam dr.Sadeta Ganić Sarač, specijalita porodične medicine.

Entero virusi su takođe stalna opsanost u ovakvim vremenskim prilikama, po riječima dr.Ganić Sarač treba povesti računa o higijeni ruku i higijeni pripremanja namirnica.

„Poželjno i korisno bi bilo povesti računa o ishrani, uvrstiti više toplih napitaka, supe, čajevi, hrana sa pojačanim unosom vitamina i lakše probavljiva hrana. Treba izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima, te prostore treba češće provjetravati, posebno ako u njima boravi više osoba. Ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, boravak na čistom planinskom zraku, najbolji je recept i preporuka za čuvanje zdravlja u ovim vremenskim uslovima.“, zaključila je na kraju dr.Sadeta Ganić Sarač.

Inače, u Ambulanti porodične medicine „Tika“ u Moštru radi pet timova porodične medicine, svaki tim ima preko 2000 registrovanih pacijenata, što će reći, više od 10.000 pacijenata koristi zdravstvene usluge u Moštru.

Mirha Ganić visoko-rtv.ba