Naslovna Biznis Voda i plin (ne)će poskupjeti: Vodovod traži povećanje cijene od 54 posto

Voda i plin (ne)će poskupjeti: Vodovod traži povećanje cijene od 54 posto

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, izjavio je da vlast KS-a neće podržati prebacivanje razlike u cijeni za nabavku plina na krajnje potrošače, prenosi Oslobođenje.

 

Kako je istakao, resorno ministarstvo je od Sarajevogasa obaviješteno da će plinovod Turski tok, kojim se snabdijeva Bosna i Hercegovina, od 5. do 12. juna biti zatvoren zbog redovnog održavanja.

 

SKLADIŠTE

Ovo je, kako su naveli, prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren te da je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja. Snabdijevanje plinom od 5. do 12. juna biće iz srbijanskog podzemnog skladišta Banatski dvor te time neće doći u pitanje snabdijevanje ovim energentom.

 

– Sarajevogas s ciljem redovnog snabdijevanja potrošača u Kantonu Sarajevo ima opciju da, kako je naveo, potpiše predloženi aneks ako smatra da su ispunjeni uslovi iz dopune uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici – rekao je Bečarević.

 

IMOVINA

Osim što je protiv rasta cijena plina, ministar Bečarević se protivi povećanju cijene vode od 54 posto, koliko već izvjesno vrijeme traže iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

 

– Treba sve analizirati, od bilansa stanja, procjene vrijednosti imovine KJKP Vodovod i kanalizacija, jer je ona precijenjena i sve ono što može uticati na drastično povećanje cijene vode. Prema prijedlogu neovisnog tijela, Vodovod i kanalizacija sada traži povećanje cijene vode od 54 posto. Ja ne mislim popustiti. Prijedlog sam vidio i odmah ga vratio – rekao je Bečarević.