Naslovna Top vijesti Vodostaji rijeka u blagoj stagnaciji, voda potkopala most za naselje Mrsovo

Vodostaji rijeka u blagoj stagnaciji, voda potkopala most za naselje Mrsovo

U Rudom je nivo rijeke Lim u opadanju, ali je voda potkopala lijevu kulu mosta za naselje Mrsovo, koji je sada neupotrebljiv za saobraćaj, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Stanovnici mogu koristiti alternativne pravce, a sanaciji mosta, na kojem je pričinjena veća materijalna šteta, pristupit će se nakon smanjenja vodostaja Lima, navodi se u saopštenju.

Nivo rijeke Drine na području Foče je u opadanju, dok je Ćehotina opala za dodatnih 40 centimetara i voda se povukla iz naselja Mahala.

U Foči je pao snijeg, tako da se očekuje stabilizacija sa vodostajima u narednim danima.

Na području Višegrada stanje sa vodostajima se u potpunosti stabilizovalo.

U ostalim opštinama koje pokriva Područno odjeljenje Civilne zaštite Sokolac stanje je uredno.

Vodostaji rijeka na području Zvornika se stabilizuju

Vodostaji rijeka na području Zvornika se stabilizuju, a na hidroelektranama Mali Zvornik i Bajina Bašta tokom dana se ne očekuje povećanje protoka vode, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Na ovim hidroelektranama tokom noći nije dolazilo do promjene protoka vode.

Protok na Hidroelektrani Mali Zvornik jutros u 7.00 sati iznosio je 1.893 metra kubna u sekundi, a na Hidroelektrani Bajina Bašta 1.743 metra kubna u sekundi.

Radnici Službe civilne zaštite i Profesionalne Vatrogasne jedinice Zvornik su na terenu i vrše ispumpavanje vode iz objekata u koje je ušla voda i pomažu ugroženom stanovništvu.

Što se tiče vodostaja, situacija se polako stabilizuje, ali su dežurstva i dalje 24-satna.

Na svim putnim pravcima na području Zvornika saobraćaj se odvija nesmetano.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu u opadanju

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u opadanju, rekao je jutros Srni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić.

Lukić je naveo da je vodostaj rijeke Une jutros 392 centimetara, što je za 42 centimetara manje u odnosu na mjerenje juče u 17.00 časova.

Vodostaj rijeke Sane je 420 centimetara, što je za 48 centimetara manje od sinoć.

Lukić je rekao da je od jutros prohodna i Ulica Meše Selimovića u naselju Urije, gdje je od juče ujutro bio obustavljen saobraćaj zbog izlivanja rijeke Sane.

Rijeka Ukrina na području Dervente u koritu

Rijeka Ukrina na području Dervente je u koritu i nema opasnosti od njenog izlivanja i ugrožavanja stanovništva, potvrđeno je jutros Srni u Civilnoj zaštiti ove lokalne zajednice.

Član Gradskog štaba za vanredne situacije Dragoljub Kukić rekao je da je juče ujutro zabilježeno povećanje vodostaja Ukrine koji je iznosio 123 centimetra na mjernom mjestu, ali je potom počelo opadanje.

“Ne bi trebalo da bude problema”, rekao je Kukić, koji je i samostalni stručni saradnik za planiranje i organizaciju Civilne zaštite.

U skladu sa upozorenjima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske i procjenama da bi obilnije padavine mogle da izazovu izlivanje bujičnih voda, pojavu klizišta i znatan rast vodostaja velikih rijeka, Gradski štab za vanredne situacije Dervente početkom sedmice usaglasio je preventivne mjere.