Naslovnica Top vijesti Vodostaji Une, Sane i Drine i dalje u porastu, Bosna i Sava...

Vodostaji Une, Sane i Drine i dalje u porastu, Bosna i Sava u opadanju

Vodostaji u BiH danas i dalje u porastu, osim rijeke Bosne, koja kod Doboja ima tendenciju pada. Gatačka sela odsječena su zbog obilnih padavina. U Semberiji je proglašena vanredna odbrana od poplava u mjestima duž rijeke Drine.

Una i Sana i dalje u porastu
Vodostaj rijeke Une kod Novog Grada i dalje u porastu, ali ispod kvote redovne zaštite od poplava od poplava se uvodi kada dostigne 450 centimetara, izjavio je Srni samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić.

On kaže da je vodostaj rijeke Une u Novom Gradu 434 centimetra, što je za 16 centimetara više nego sinoć, a Sane 464 centimetra ili za 16 centimetara više.

Lukić je naveo da nema ugroženih domaćinstava, te da su svi putevi prohodni.

U ovoj lokalnoj zajednici noćas i rano jutros padao je snijeg čija je visina dva centimetra.

Vodostaj Bosne u padu
Vodostaj rijeke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj je u 7.30 časova iznosio 216 centimetara.

Vodostaj Bosne je u 2.00 časa bio 231 centimetar, a pola časa poslije ponoći 234 centimetra.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara.

Najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine kada je iznosio 721 centimetar.

U Gacku više sela odsječeno od puta, u Trebinju situacija pod kontrolom
U nekoliko gatačkih sela domaćinstva su i dalje odsječena od puta zbog izlivanja vode usljed obilnih padavina.

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice u Gacku Aleksa Vučković rekao je Srni da je voda blokirala put ka selima Lukovice, Zagradci, Kazanci i Danići.

On je naveo da u Gacku pada snijeg, pa se očekuje manji intezitet padavina, te da će se tokom dana situacija u selima Kazanci i Danići poboljšati.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Trebinju Stevan Bekan rekao je Srni da je u Trebinju situacija uredna i da nije bilo prijava o šteti.

U Trebinju je u protekla 24 časa palo 9,7 litara kiše po metru kvadratnom, u Bileći oko 14, u Nevesinju 7,5, u Gacko 6,9 i na Čemernu 21,4 litra kiše po metru kvadratnom.

U Semberiji proglašena vanredna odbrana od poplava
Јavna ustanova “Vode Srpske” Bijeljina uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor 1, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji, noćas u 2.00 časa ujutro zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa tim nadležne službe “Voda Srpske”, u saradnji sa Civilnom zaštitom, preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava na području Semberije, prenosi RTRS.

Iz ЈU “Vode Srpske” pozivaju stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine da prate obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se tokom dana očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku Drine.

Rzav se izlio na nekoliko lokacija, kuće nisu ugrožene
Na području opštine Višegrad situacija je stabilna, Rzav se izlio na nekoliko lokacija, ali domaćinstva nisu ugrožena niti prijeti bilo kakva opasnost, potvrđeno je Srni u opštinskoj Civilnoj zaštiti.

“Vodostaj rijeke Rzav isti je kao juče, situacija je pod kontrolom. Ekipe zaštite i spasavanja obilaze rizična mjesta i u pripravnosti su, kako bi reagovali u slučaju potrebe”, istakli su u Civilnoj zaštiti.

Izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje hidroelektrane “Višegrad” Darko Andrić rekao je da je protok vode 2.100 metara kubnih, te da je Lim u noći zaustavio rast i sada je u blagom opadanju.

U Mostaru stabilno stanje vodostaja
Stanje vodostaja rijeka na području Grada Mostara je pod stalnom kontrolom i stabilno je, saopšteno je jutros iz Civilne zaštite (CZ) Mostar.

“Usljed nastavka padavina tokom jučerašnjeg dana evidentiran je blagi porast nivoa rijeka Bune, Radobolje i Jasenice, dok je vodostaj rijeke Neretve u porastu zbog kontrolisanog i planskog ispuštanja vode iz akumulacija hidroelektrana na Neretvi” saopšteno je.

Nakon prijave građana o izlijevanju rijeke Radobolje u Starom gradu, pripadnici Javnog preduzeća (JP) Komunalno i Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar uspješno su otklonili problem sa klapnom i nakupljenim granama, te na određenim mjestima postavili vreće sa pijeskom i time onemogućili daljnje izlijevanje rijeke Radobolje, istaknuto je u saopštenju CZ.

I vodostaj Save u opadanju
Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH je u opadanju.

Hidrološke stanice kao što su HS Ilidža, HS Reljevo, HS Visoko, HS Ključ i HS Sanski Most ispod su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija.

I na ostalim hidrološkim stanicama tendencija je pada nivoa vodostaja. Tokom dana se očekuje da vodostaji i na tim stanicama budu ispod nivoa obavještavanja.

Uslijed dotoka s podslivova Une, Vrbasa, Bosne, kao i uzvodnog dijela sliva rijeke Save, trenutno se bilježi porast vodostaja na hidrološkim stanicama HS Svilaj i HS Grebnice, u odžačkoj i srednjoj Posavini.

I dalje je na snazi vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), Unsko-sanskom kantonu te u BPK Goražde.

Una se izlila na poljoprivredno zemljište u Kostajnici
Vodostaj Une u Kostajnici jutros u 8.00 časova iznosio je 382 centimetra, rijeka se izlila na poljoprivredno zemljište, ali nije poplavljen nijedan objekat, rekao je Srni načelnik opštinskog Štaba Civilne zaštite Slobodan Đurić.

Đurić je naveo da je trenutno stanje u ovoj lokalnoj zajednici stabilno i da vodostaj Une može rasti još oko 50 centimetara prije nego što počne da plavi stambene objekte.

Prema njegovim riječima, voda je prišla blizu tri kuće u Ulici Ranka Šipke, ali za sada nije poplavljen nijedan pomoćni i stambeni objekat.

“S obzirom na to da kiša više ne pada i da su lokalne pritoke u opadanju, ne očekujemo veće probleme na području naše opštine”, rekao je Đurić, dodajući da Civilna zaštita redovno prati stanje na terenu.

Na području Zvornika voda ušla u 10 kuća, Drina stagnira
Na području Zvornika voda se ulila u osam kuća na području naselja Terminal u Karakaju i u dvije kuće u Srednjem Šepku, ali trenutno vodostaj Drine stagnira i blago opada, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da se voda ulila u kuće jer je u toku noći maksimalni protok na Hidroelektrani “Mali Zvornik” iznosio 2.390 metara kubnih u sekundi, što je izazvalo porast vodostaja.

Drina se ranije izlila na poljoprivredno zemljište u naseljima Roćević, Šepak i Tršiću, ali za sada nema opasnosti da se prelije preko magistranog puta Zvornik- Bijeljina u naselju Tršić.

Na svim pravcima na području grada Zvornika saobraćaj se odvija nesmetano.

Prema izvještajima, padavine su stale ili oslabile, pa se može očekivati u narednim časovima blagi pad vodostaja, ali je na duže teško prognozirati jer rijeka Lim i dalje raste što može uticati na nivo Drine.