Naslovna Globus Žena iz BiH osuđena u Americi zbog sajber proganjanja tinejdžera

Žena iz BiH osuđena u Americi zbog sajber proganjanja tinejdžera

BRENTVUD – Ramajana Hidić Demirović, žena porijeklom iz BiH, nastanjena u Brentvudu, osuđena je na 37 mjeseci federalnog zatvora zbog sajber proganjanja i uznemiravanja poznanika njene maloljetne kćerke.
Prvi slučaj datira još iz 2016. godine kada je Ramajana Hidić Demirović (47) počela da se interesuje za kćerkin društveni život. Naime, kako stoji u saopštenju tužioca za Sjevernu oblast Kalifornije, Demirović je krenula u kampanju (očigledno uz kćerkinu pomoć), protiv svih onih koji bi joj se zamjerili ili je uvrijedili. Njen krajnji cilj je bio da ih dotuče.

Inače, sve se dešavalo dok je Demirović s porodicom živjela u San Francisku. Kako prenose mediji, ona je priznala krivicu za sajber uhođenje i proganjanje.

Sve je počelo slučajem 14-godišnjeg dječaka koji se “zabavljao” sa njenom kćerkom, iako je to bila platonska veza. Naime, Demirović je i sama priznala da je lažno optužila dječaka da je bio nasilan prema njenoj kćerki, da je te optužbe čak ponovila i pred njegovom majkom, te da je otišla i u njegovu školu i prijetila mu pred ostalim učenicima.

Kako stoji u optužnici, sve je otišlo toliko daleko da je dječak pao u depresiju i počeo da izbjegava časove za koje je znao da pohađa i mlađa Demirović. Na kraju su njegovi roditelji morali da potraže i terapeutsku pomoć te su razmišljali da dječaka ispišu iz škole.

Druga žrtva bila je djevojčica, prijateljica njene kćerke Ajre Demirović (inače, kćerka danas ima 20 godina i studira) s kojom se navodno posvađala. Ramajana Demirović je izmislila inkriminišuće optužbe protiv te djevojčice i prijetila joj putem glasovnih poruka i sms-ova.

U optužnici se navode još dvije muške žrtve, od kojih je jedan kratko izlazio s njenom kćerkom. Jedan od njih je bio učenik srednje škole za kojeg je Demirović izmislila da je nasilan, posebno pod dejstvom “droge i alkohola”, zbog čega je morao da napusti posao, na kojem je povremeno radio. Uz sve to, koristila je lažne Instagram naloge pod njegovim imenom.

I drugi momak, koji je takođe pohađao koledž, uznermiravan je sa lažnih naloga i to punih 17 mjeseci.

“Ona je poruke slala žrtvi, njegovim roditeljima, široj familiji, njegovim profesorima. Primjera radi, Demirović je napravila lažni nalog sa kojeg je u postovima sugerisala da se on drogira, te da je nasilan,” stoji u saopštenju tužioca.

Inače, negdje u to vrijeme njena kćerka je učestvovala u raznim tinejdžerskim takmičenjima ljepote, pa je moguće da je te lažne naloge koristila i za sabotažu njenih protivnica.